Ford, 2017 yılında ilk Fiesta’yı satışa sunduğunda hem dizelini hem de benzinli modelini deneyimleme fırsatı bulmuştuk. Bu sefer kendi yayınımız için tekrar teste aldığımız Fiesta modelinin 1.0 litrelik benzinli motora sahip olan modeli ile beraberiz. Aracın teknik özelliklerinden bahsetmeden önce birazcık tasarımına değinmemize fayda var.
Önceki yazılarıma denk gelenlere bu söylediklerim biraz tanıdık gelecektir ama tekrardan değinmekte bir sakınca yok. Önceki nesilde daha sportif ve keskin hatlara sahip olan Fiesta, yenilenen gövde tasarımı ile artık daha yuvarlak çizgilere ve feminen bir görünüme kavuştu. Kimi insanın hoşuna giden bu yeni tasarım kimileri tarafından da eleştiri almasına rağmen, 2 yıllık maceranın ardından Fiesta artık yeni tasarımıyla tamamen benimsendi. Tasarım unsurlarından sadece bizim en başından beri beğenmediğimiz tek nokta otomobilin yan aynaları. Aracın yan aynaları biraz küçük olduğu için kör noktada kalan kısım fazla oluyor ve yolda şerit değiştirmek veya arkanızdaki araçları kontrol ederken iki kere bakmanıza neden oluyor.
Kalbi küçük ama performansı büyük!
Gelelim aracın kaputunun altında yer alan 1.0 litrelik benzinli motora. Bu motor 998 cc hacme sahip olmasına rağmen 100 beygir güç ve 170 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri otomatik şanzıman ile kombine edilen bu motorun şanzıman ile uyumu başarılı. Vites geçişleri sarsıntısız ve akıcı bir şekilde gerçekleştirebilen model, konfor tarafında da kullanıcısını tatmin etmeyi başarıyor. Küçük sınıfta yer almasına rağmen sınıfındaki rakiplerinden daha premium bir hissiyata sahip olan otomobil, motor ve şanzımanda da farkını gözler önüne sermeyi başarıyor.
Konfor, önceki nesil Focus ile benzer karaktere sahip
Fiesta’nın 1.0 litrelik motora sahip olan versiyonu biraz daha sportif bir karaktere sahip. Durum böyle olunca da otomobilde dizel versiyondan farklı olarak biraz daha büyük jantlar yer alıyor. Büyük jantlar aracın görünümünü güçlendirse de aslında konforu biraz baltalıyor. Lastiğin yanakları inceldiği için süspansiyon her ne kadar ona verilen görevi yerine getirebilse de, lastiklerin çok fazla sönümleme alanı bulunmadığı için çukurlarda ve kasislerde biraz fazla sarsılmamıza neden oluyor. Bu noktada daha küçük bir jant ve daha kalın yanaklı lastik seçimi aracın konforunun biraz daha artmasına imkan sağlayacaktır.
Ses yalıtımı konusunda da kendini geliştiren Fiesta, hız limitlerinde seyahat ederken rüzgar gürültüsünü kabin içerisine çok fazla aktarmıyor. Üst hızlara çıktığınız da bile içeri aktarılan yol, rüzgar ve lastik gürültüsü kabul edilebilir seviyelerde yer alıyor. Bu noktada Ford mühendislerinin başarılı bir iş çıkarttığını gösteriyor.
Otomobilin iç mekanınında kalite algılısı genel anlamda yüksek. Özellikle B segmentte yer alan bir hatchback otomobil için beklentilerin üzerinde bir deneyim sunuyor. Genişleyen boyutları sayesinde dört kişinin rahatlıkla seyahat edebildiği Fiesta’da bulunan cam tavan yaşam alanındaki ferahlık hissini arttıran detaylar arasında yer alıyor. Günlük kullanımda 292 litrelik bagaj hacmini arka koltuk sırtlıklarını yatırarak 1093 litreye kadar genişletebiliyorsunuz.
Ford Fiesta testi sonucu
Benzinli motor ve otomatik şanzıman kombinasyonu şehir içi kullanımlar için güzel bir birleşim. Uzun yola çıkacak olan kullanıcıları da tatmin edebilecek olan bu kombinasyon, tüketim verileri ile kullanıcısını biraz üzebilir.