Bir otomobil sahibi için kaza sonrası onarım sürecinin uzaması, en büyük kâbuslardan biridir. Hollanda merkezli sigorta devi Univé, özellikle Çinli otomobil markaları özelinde yaşanan tedarik zinciri aksaklıkları nedeniyle radikal bir karara imza attı. Şirket, yedek parça bulunabilirliğindeki belirsizlikleri gerekçe göstererek belirli Çin menşeli araçlara poliçe düzenlemeyi durdurdu.
Yedek parça ve servis ağı sorunu
Pek çok yeni üretici Avrupa pazarına hızlı bir giriş yaparken, lojistik altyapılarını aynı hızla kuramıyor. Univé yetkilisi Henkjan Matthijs’e göre, Çinli otomobil markaları için en büyük engel, satış sonrası hizmetlerdeki yetersizliktir. Parça tedarik edilemediğinde, basit bir mekanik arıza dahi aracın uzun süre serviste kalmasına neden oluyor. Bu durum, sigorta şirketleri için hem maliyet hem de operasyonel risk anlamına geliyor.

Kapsam dışı bırakılan markalar
Univé, Hongqi, Changan, Voyah, KGM, Leapmotor, Vinfast, Jaecoo, MHero ve Omoda gibi markaları sigorta kapsamından tamamen çıkardı. Dongfeng, Lucid, Nio ve Zeekr modelleri için ise yalnızca zorunlu trafik sigortası sunuluyor. Geçmişte Tesla’nın yaşadığı parça tedarik sorunlarının benzeri bir tabloyla karşılaşmak istemeyen sigorta sektörü, bu araçları ekonomik olarak onarılamaz kabul ediyor.

Sonuç olarak, Çinli otomobil markaları için kalıcı olmanın yolu sadece cazip fiyatlardan değil, sağlam bir servis ağından geçiyor. MG ve BYD gibi markalar bu alanda yatırım yapsa da, diğer üreticilerin Avrupa genelinde servis ağlarını kurmaları kritik önem taşıyor. Aksi takdirde, tüketicilerin bu araçları sigortalatması önümüzdeki dönemde daha da zorlaşabilir.
Bu konudaki diğer yazılar için Haberler kategorisine göz atabilirsiniz. Kaynak: www.automobile-magazine.fr