BMW X2

BMW X2, 170 PS yarı-hibrit motor ve M Sport donanım seviyesiyle 3.550.000 TL’den yollara çıkıyor. Yarı-hibrit sistem keyifli bir sürüş ve yüksek verim vaat ediyor.

Aslında basit bir ifade ile X1 modelinin coupe türevi. X1, ilk olarak 2009 yılında yollara E84 kasa kodu ile çıktı. 2015 yılında F48 kasa kodu ile ikinci nesil aramıza katıldı. İkinci nesille birlikte 2018 yılında F39 kasar kodu ile X2 de hayatımıza girdi. Tıpkı ağabeyleri X4 ve X6 gibi var olan bir modelin coupe türevi görevini üstlendi. 2022 yılında U11 kasa kodu ile üçüncü nesil X1 yollara çıktı. 2023 yılında ise U10 kasa kodu ile ikinci nesil X2 aramıza katıldı.

TİPİK BMW TASARIMI

Dolayısıyla BMW X2, markanın Premium kompakt SUV ligindeki coupe SUV temsilcisi. Boyutlarıyla bu sınıfın gereğini yerine getiriyor. 4,55 metre uzunluğa ve 2,70 metre aks mesafesine sahip. Böylece kompakt sınıfta konumunu alıyor.

Evet, boyutlarıyla sınıfının gereğini yerine getiriyor. Ama daha da önemlisi tasarımıyla taşıdığı logonun hakkını da veriyor. Ön böbrek tüm heybetiyle ben BMW’yim diyor. Yan gövdenin altı boyunca zarif kıvrımlar ve ışık oyunları dinamizm üretiyor. Çamurluk kemerleri bu dinamizmi destekliyor. Ön cephedeki parlak siyah yüzeyler sportifliği destekliyor.

Yine arka cephe de markanın güncel tasarım dilini izliyor. Ayrıca bu bölümde de parlak siyah yüzeyler hakim. Elbette sportif bir otomobilin olmazsa olmazı spoyler genel paketi tamamlıyor. Hem de yine parlak siyah.

Ama daha da önemlisi arka tasarım X2’yi X1’den belirgin bir şekilde ayırıyor. Tıpkı ağabeyleri X4 ve X6 gibi X2 de arkada eğimli bir çizgiye sahip. Önceki nesil X2’deki dik hatchback formu yerine tavan erkenden eğim alıyor. Arka camın eğimli çizgisi ile bir coupe formu oluşuyor. Bu haliyle BMW X2, bir coupe SUV kimliği kazanıyor. Yine M Sport kapsamında gelen 19 inçlik jantlar genel paketi tamamlıyor.

BMW X2YENİLİKÇİ VE MODERN İÇ MEKAN

BMW X2 boyutların hakkını iç hacimle veriyor. Önde bacak, baş ve omuz mesafesi gayet yeterli. Arkada ise coupe tadındaki tasarım çizgisi ödün vermeyi gerektiriyor. Baş mesafesi o kadar da ferah sayılmaz. Ancak diz ve bacak mesafesi gayet yeterli. Kompakt SUV sınıfının karşılığını veriyor.

::  Dört kapılı 8 Serisi yıl bitmeden yollarda olacak

Bunun M Sport paketinin yansıması olarak siyah ağırlıklı bir iç mekan söz konusu. Koltuklarda kırmızı yüzeyler olsa da ağırlık siyah. Buna tavan döşemesi dahil. Aslında bu siyah ağırlık yapının ön tarafa pek zararı yok. Ama arkada cam alanların da daralmasıyla darlık hissi oluşuyor. Neyse ki oldukça geniş cam tavan var. Bu sayede iç mekana daha fazla gün ışığı giriyor.

Malzeme seçimi harika. Farklı malzemelerin oluşturduğu harman kaliteli hissettiriyor. Kapı ve ön konsoldaki dikişli deri yüzeyler kalite algısını daha da ileriye taşıyor.

Ön konsol yeni nesil BMW modellerine sadık bir tasarım ortaya koyuyor. Dijital sürücü bilgi ve merkezi dokunmatik bilgi eğlence ekranları dijital bir evren oluşturuyor. Bu iki ekran kavisli tek bir ekranda bir araya geliyor. Böylece sürücü sararak içine alan bir kokpit yapısı ortaya çıkıyor.

Dijital sürücü bilgi ekranı okunaklı. Belli oranda kişiselleştirme olanağı sağlıyor. Bilgi-eğlence sistemi yüksek çözünürlüklü ekranıyla dikkat çekiyor. Menü dizilimi oldukça pratik. Grafikler ve canlandırmalar harika. Arayüz takılmadan ve hızlı çalışıyor. Elbette AndroidAuto ve Apple CarPlay desteği var.

Yeni nesil otomobil anlayışına uygun olarak her şey dokunmatik ekrandan yönetiliyor. Vites konsolu hariç orta konsolda neredeyse hiçbir düğme yok.

BMW X2YENİ NESİL VİTES KONSOLU

Asıl yenilik ise vites konsolunda. Normalde vites kolunun olduğu yerde derin bir boşluk söz konusu. Bu bölüm vites kolu yerine farklı bir amaca hizmet ediyor. Marka bu alanı kablosuz şarj dahil telefon yuvası olarak tasarlamış. Hemen arkasında iki adet bardak tutucu yer alıyor. Daha geride ise bolca saklama alanı.

Kolçak havada asılı. Altı boş ve saklama alanı olarak hizmet ediyor. Havada asılı kolçağın uç noktası ise vites konsolu görevi görüyor. Vites kolu, çok sevdiğim joystick sizlere ömür. Yerini ise minik bir vites seçici almış durumda. Elektrikli el freni ve dörtlü flaşör de düğmeleri de burada. Yine bu alanda sürüş modu ve sürüş destekleri için birer düğme var. Ses açma-kapama ve parça değiştirme düğmeleri de sürücünün elinin altında.

Yeni nesil vites konsolu mimarisi modern görünüyor. Ama daha da önemlisi ciddi anlamda ferahlık sağlıyor ortama. Dahası sürücü ve ön yolcunun diz hareket alanını ferahlatıyor.

::  2020 model Citroen C4 Haziran ayında tanıtılacak

BMW X2KULLANIŞLI BAGAJ

Elektrikli bagaj standart. Bagaj açma mandalının logoya entegre tasarımı çok şık. İç mekan gibi bagaj da boyutların karşılığını veriyor. 515 litre hacim söz konusu. Girinti çıkıntı olmayan düz bir zemin söz konusu. Bu da kullanım kolaylığı sağlıyor.

Öte yandan bagaj zemini eşiğin 7-8 cm kadar aşağısında. Bu ağır nesneleri koyarken veya çıkartırken hayatı zorlaştıracaktır. Poşet asma kancaları veya yan girintilerdeki cepler de kullanım kolaylığı sağlıyor. Ayrıca bagaj zeminin altında bir depolama alanı daha var. Oldukça derin ve kullanışlı. Ama ileriye doğru derin değil. Olası alanın yarısını elektrik sistemine ait unsurlar kaplıyor.

Yine bu sınıftan beklendiği üzere arka koltuklar katlanıyor. Hem de 40:20:40 oranında üç parça halinde. Neredeyse tamamen düz bir zemin oluşuyor. Böylece hacim 1400 litreye kadar çıkabiliyor.

48 VOLT HİBRİT 3 SİLİNDİR

BMW X2, Türkiye’de tek motor seçeneğine sahip. Bu da 48V bir hibrit sistem. Sistemin kalbini 3 silindirli 1,5 litrelik motor oluşturuyor. Bu motor tek başına 156 PS güç sağlıyor. Elektromotor 19 PS ile onu destekliyor. Şanzımana entegre elektromotoru ise küçük bir lityum-iyon batarya besliyor. Böylece toplamda 170 PS güç ve 280 Nm tork değeri ortaya çıkıyor.

Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanma süresi 8,3 saniye. Maksimum hız ise 213 km/s. Yine fabrika verilerine göre karma enerji tüketimi 6,0-6,5 lt/100 km. Bu kombinasyon karmada 377 km menzil vaat ediyor.

BMW X2BEKLENTİYE CEVAP VEREN PERFORMANS

Gelelim kağıt üzerindeki bu değerlerin günlük hayata yansımasına. Her şeyden önce 3 silindirli motorun o hırıltılı sesi harika. Çoğu dört silindirli motordan daha güzel bir tınıya sahip.

Bunun dışında 18i koduyla sadece benzinli olarak satıldığında 136 PS güç üretiyordu. Bu motor iyileştirmeler le 156 PS güç üretir duruma geldi. Elektromotorun desteği ile 170 PS ortaya çıkıyor.

136 PS versiyon ile kıyaslandığında özellikle alt devirlerdeki çekiş gücü çok başarılı. Hiç 1,5 litre demezsin. Adet 2 litre motor gibi çekiyor. Yine markanın tüm motorların olduğu gibi devirle orantılı bir güç artışı sağlıyor. Devir çevirdikçe canlanıyor, canlandıkça hırıltılı tını güçleniyor.

Şanzıman motorla uyum içinde çalışıyor. Sistem yasal hız sınırları dahilinde gayet akıcı ve keyifli bir sürüş üretiyor. Bu hacim sınıfı için bence oldukça performanslı ve keyifli.

::  Ford hafif ticari araçlarının motoru Mobil ile güvende

KEYİFLİ OLDUĞU KADAR VERİMLİ DE

BMW X2 akıcı bir sürüşle yakıt ekonomisi arasında denge kuruyor. 60-80 km/s civarında akıcı ortamlarda 4,5 lt/100 km ile yetinme potansiyeline sahip. Elbette kullanım koşullarına bağlı olarak yukarı yönlü artma eğilimi söz konusu. Sürüş hızı 80-100 km/s civarında kalacak olursa tüketim 5,0-5,2 lt/100 km olarak gerçekleşiyor. 100-120 km/s gibi duble yo hızlarında ise tüketim 6,0-6,0 lt/100 km civarına çıkıyor. Biraz daha tempo arttı diyelim. 120-140 km/s gibi hızlarda ise tüketim 7,0 lt/100 km civarına çıkıyor. Tamamen şehir içi sürüşlerde, örneğin hafta içi işe gidip-gelme ortamında hız ortalaması 20-25 km/s civarında kaldı diyelim. Bu durumda tüketim 9,0-9,5 lt/100 km civarında geziyor. Tüm test sürecindeki ortalama tüketim değeri bende 6,8 lt/100 olarak kayıtlara geçti.

BMW X2DİNAMİK BİR OTOMOBİL

BMW X2 üst seviye konfor vaat etmiyor. Zaten markanın böyle bir iddiası yok. X2 dinamik bir otomobil ve bu yönüyle markanın vaadini yerine getiriyor. Direksiyon sisteminden süspansiyon kurulumuna kadar her bir detay dinamizm odağında ayarlanmış durumda.

Ama konforsuz veya rahatsız da değil. Yoldaki çizgi ve yamaları rahatsız etmeden hissettiriyor. Elbette çukurlara tepki veriyor. Ama 19 inçlik jantların izin verdiği oranda yumuşatarak iç mekana iletiyor. Özetle dinamizm uğruna konfordan ödün vermeyi gerektirmiyor.

VE FİYATLAR

BMW X2 sDrive20i M Sport olmak üzere tek motor ve tek donanımla geliyor. BMW’nin bu kombinasyon için talep ettiği bedel ise 3.550.000 TL.

Osman Yavuz

+Özgün coupe SUV arka tasarım
Çok rahat spor koltuklar
+Geniş iç hacim
+Verimli ve tınısı keyifli motor

 

 

Poyraz Yavuz (13):
+Gösterişli tasarım
+Spor kırmızı siyah iç mekan
+Rahat koltuklar
-Dar yan cam alanlar

 

 

 

Uzay Yavuz (11):
+Havalı arka tasarım
+Sportif iç mekan tasarımı
-dar cam lanlar
-Alçak tavan

 

 

 

BMW X2 ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye WEB SİTESİNDEN ulaşabilirsiniz.

BMW X2 ile ilgili fiyatlara WEB SİTESİNDEN ulaşabilirsiniz.


















BMW X2 yazısı ilk önce Suv üzerinde ortaya çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

400 cc pazarına yeni oyuncu Aprilia RS 457

Aprilia, Motobike İstanbul’da, tüm model ailesiyle fuarın yıldızlarından oldu. Aprilia, fuarda spor motosikletler dünyasının yeni yıldızı RS 457 modelini ilk kez motosiklet tutkunlarıyla buluşturdu.

Petlas MultiAction her mevsimde iddialı!

PETLAS, yeni geliştirdiği dört mevsim lastiği MultiAction PT565 sürücülerin beğenisine sundu. Türkiye’de PETLAS bünyesinde geliştirilen ve Finlandiya’da başarılı kış test sonuçları alan bu yeni ürün, yeni nesil kauçuk teknolojilerini ve özel tasarımlı V şekilli sırt desenini bir araya getiriyor.

Hyundai’nin sedan modeli Elantra yenilendi

Hyundai, şimdi de sedan otomobil tutkunları ve aileler için makyajlı ELANTRA modelini Türkiye’de satışa sundu.

Hyundai’nin yeni yerli modelin adı belli oldu: Bayon

Hyundai, crossover sınıfındaki yeni SUV modelinin adını Bayon olarak paylaştı. B segmentinde konumlanan Bayon, Hyundai’nin Avrupa’daki SUV serisine giriş modeli olacak. Hyundai Bayon, 2021’nin ilk yarısında üretilmeye başlanacak.