Amerikan lüks otomobil üreticisi Cadillac, elektrikli SUV pazarındaki rekabette yönünü Doğu’ya çeviriyor. Sektörden gelen son bilgilere göre, yeni Cadillac Optiq modelinin altyapısı Detroit yerine Şanghay’da geliştirilen yeni bir platforma emanet edilebilir.
Ultium Gidiyor, Xiao Yao Geliyor mu?
Reuters’ın haberine göre General Motors (GM), giriş seviyesi elektrikli crossover modeli Optiq’in yeni neslinde Çin pazarında büyük başarı yakalayan “Xiao Yao” platformunu kullanmayı değerlendiriyor. GM’in Çinli ortağı SAIC ile ortak girişimi olan Pan Asya Teknik Otomotiv Merkezi (PATAC) tarafından geliştirilen bu platform, halihazırda Buick Electra E7 plug-in hybrid (PHEV) modelinde kullanılıyor.
Mevcut Cadillac Optiq, GM’in Amerika’da geliştirdiği Ultium platformunu kullanıyor. Ancak Çin’de geliştirilen yeni mimarinin, Ultium’a kıyasla yerel tüketicilerden çok daha fazla ilgi gördüğü belirtiliyor. GM Kuzey Amerika yetkilileri bu iddiaları şimdilik “spekülasyon” olarak nitelendirse de, Çinli platformun sunduğu teknolojik avantajlar bu geçişi mantıklı kılıyor.

900V Elektrik Mimarisi ve Ultra Hızlı Şarj
Çinli mühendislerin elinden çıkan Xiao Yao platformu, GM’in Amerika’daki mevcut elektrikli platformlarında bulunmayan 900 voltluk elektrik mimarisini ve ultra hızlı şarj desteğini barındırıyor. Bu teknolojik üstünlük, yeni nesil elektrikli araçların şarj sürelerini ciddi oranda kısaltacak.
Teknik detaylara bakıldığında, bu platformu kullanan Buick Electra E7’nin en dikkat çekici versiyonu, 154 hp (156 PS) güç üreten 1.5 litrelik turbo beslemeli içten yanmalı motor ile 221 hp (224 PS) güç sunan bir elektrik motorunu kombine ediyor. Araç, sadece elektrik gücüyle yaklaşık 160 kilometre (100 mil) menzil sunabiliyor.
Otomotiv Dünyasında Çin Rüzgarı
Yıllarca sadece yabancı markaların üretim üssü olarak görülen Çin, artık küresel otomotiv teknolojisinin merkez üssü haline geldi. Sadece GM değil; Volkswagen, Renault ve Hyundai gibi devler de geliştirme sürelerini kısaltmak için Çinli Ar-Ge merkezlerine daha fazla yetki veriyor. Örneğin Renault, yeni Twingo modelini Çinli mühendislerin desteğiyle normal sürenin yarısında, yani iki yıldan kısa bir sürede geliştirmeyi başardı. Cadillac’ın da benzer bir hız ve maliyet avantajı için Çinli platformlara yönelmesi şaşırtıcı olmayacaktır.
Kaynak: www.carscoops.com