MX-5 RF’i size anlatmadan önce tarihçesinden kısaca bahsetmek istiyorum. Mazda MX-5, ilk olarak NA kasa kodu ile 1990 yılında üretilmeye başladı. Üretildiği ilk andan itibaren birçok kullanıcı tarafından oldukça beğenilen model, günümüze kadar gelmeyi başardı ve ND kasa kodlu olan dördüncü nesil MX-5 RF, 2015 yılında satışa sunuldu.
Güncel MX-5 modeli bu zamana kadar üretilen modellerden daha keskin ve sportif hatlara sahip. Tabii durum sadece bununla sınırlı değil. RF modeli bu zamana kadar üretilmiş, bütün modellerden farklı. Çünkü elektrikli mekanizmayla çalışan metal bir tavana sahip. Durum böyle olunca bu otomobil biraz daha özel oluyor. Kumaş tavanlı model, özellikle kış aylarında kabin içerisinin bir miktar fazladan soğuk olmasına neden olabilirken, RF versiyondaki metal tavan daha iyi bir yalıtımla dört mevsim kullanım imkanına sahip. Hatta bu yalıtım olayını iki modeli de kullandığınızda rüzgar gürültüsü farkından da anlayabiliyorsunuz.
Japonlar sadeliği seviyor
Otomobilin kokpitine geçtiğimizde oldukça sade bir ön konsol bizleri karşılıyor. Sürüş odaklı bir otomobil olduğu için fazladan kafanızı karıştıracak düğmelere yer verilmemiş. Konsolun ortasında dokunmatik bir ekran, onun hemen altında da klima kontrolleri yer alıyor. Devamında ise vitesin yanına multimedya sistemini kontrol etmenizi sağlayan butonlar yerleştirilmiş. MX-5 RF, her ne kadar küçük bir model gibi görünmesine rağmen uzun boylu insanlar içinde yeterli baş mesafesine sahip. İki kişinin rahatlıkla seyahat edebildiği otomobilin tek dezavantajı bagaj hacmi. Oldukça küçük bir hacme sahip olan bu alana sadece iki adet orta boy çantanızı sığdırabilirsiniz.
Sürüş konforu olarak MX-5 RF diğer otomobillerden ayrılmayı başarıyor. Go-kart kullanıyormuşsunuz gibi hissetmenizi sağlıyor. Direksiyonu oldukça hisli ve çevirdiğiniz yöne doğru hızlı bir şekilde otomobilin dönmesini sağlıyor. Süspansiyonları ise 2.0 litrelik modelde olduğundan biraz daha yumuşak. Bu sayede otomobil yoldaki kusurları bir miktar daha iyi sönümlemeyi başarıyor.
MX-5’in kaputunun altında 1.5 litrelik atmosferik motor yer alıyor. 131 HP güç üreten bu motor, düşük yakıt tüketimi verilerine sahip. Performans tarafında ise hafif gövdenin avantajı ile kullanıcısını tatmin etmeyi başarıyor. Vites geçişleri hisli ve şehir içerisinde vites değiştirmek oldukça keyifli olabiliyor.
Mazda MX-5 RF test sonucu
Hisli ve sürüş dinamikleri olan bir model arıyorsanız MX-5 RF ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Günlük kullanımlar içinde uygun olan model ile hafta sonlarında piste çıkıp turlarken de zevk alabilmeniz mümkün. Fakat kalabalık bir aileyseniz bu model evin ikinci otomobili olması gerekli.